piątek, 22 czerwca 2012

Pieczarki faszerowane szpinakiem




Składniki:

pieczarki              8 sztuk
szpinak świeży         1,5 szklanki
plastry żółtego sera   8 sztuk
czosnek                1 ząbek
olej rzepakowy         4 łyżki
sól do smaku           4 szczypty
pieprz do smaku        3 szczypty
zioła prowansalskie    3 szczypty


Wykonanie:

Pieczarki obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nogi oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Liście szpinaku dobrze opłukać, odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Czosnek umyć, obrać i rozgnieść. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju smażyć nogi pieczarek, gdy pieczarki puszczą wodę dodać liście szpinaku. Całość smażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Smażyć tak długo aby odparować całą wodę z warzyw. Do kapeluszy nałożyć równomiernie ostudzony farsz. Następnie na każdy kapelusz położyć po jednym plasterku sera i doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Kapelusze zawinąć w folię aluminiową i zapiekać na grillu przez 15 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz