poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tarta z wegetariańską galaretką

Fot. M.W. (c)


Składniki:

mąka pszenna      2 szklanki
zimne masło       130 g
żółtko jaja       1 sztuka
zimna woda        2 łyżki
cukier            50 g


truskawki świeże  500 g 
woda              2 szklanki
cukier            2 łyżki
agar              3 g

Wykonanie:

Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z cukrem. W dużej misce połączyć masło z mąką, wyrabiając palcami dość szybko. Kiedy powstanie nam kruszonka należy dodać jedno żółtko wymieszane z dwoma łyżkami wody. Ciasto wyrobić dość szybko na stałą konsystencję. Powstałą kulę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz. Ciasto rozwałkować i umieścić w formie (u mnie 28 cm). Ciasto nakłuć widelcem przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Następnie rozgrzać piekarnik do 190 stopni i zapiekać ciasto 15 min. Następnie zdjąć fasolę z papierem i zapiekać, aż się zarumieni około 15-20 min. Ciasto ostudzić. 
Truskawki umyć, wyjąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Do dużej patelni dodać 2 szklanki wody, pół kilograma truskawek i zagotować. Truskawki dosłodzić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Do gotujących truskawek dodać 3 g agaru i mieszać aby się rozpuścił, ostudzić. Na gotowe ciasto wylać ostudzoną galaretkę z owocami. Zimne ciasto przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz