sobota, 14 lipca 2012

Drożdżówka z czerwoną porzeczką i kruszonką





Składniki:

mąka pszenna          30 dkg
jajko                 1 sztuka
drożdże świeże        3 dkg
cukier                7 dkg
ciepłe mleko          1/2 szklanki
masło                 5 dkg
laska wanilii         1 sztuka 
sól                   1 szczypta

czerwona porzeczka    25-30 dkg
masło                 7 dkg
cukier                7 dkg
mąka pszenna          7 dkg


Wykonanie:

Wszystkie produkty powinny mieć temp. pokojową. W misce połączyć ze sobą pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 1/2 szklanki letniego mleka. Całość dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 15-20 min). Mąkę przesiać. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć środek, następnie połączyć go z cukrem. W dużej misce połączyć mąkę, cukier, rozczyn, jajko i sól. Wyrobić ciasto rękoma. Na koniec dodać roztopiony, ostudzony tłuszcz, połączyć na gładkie ciasto, jeśli będzie potrzeba dodać mąki. 
W średniej misce połączyć masło, mąkę i cukier, całość wyrabiać palcami aby powstały grudki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Z gotowego ciasta urywać kawałek, formować placek, posypać go umytymi, obranymi porzeczkami i kruszonką. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 25-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz