Składniki:
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
sól do wody 1 łyżka
pieczarki 60 dkg
śmietana 18% 200ml
mała cebula 2 sztuki
olej rzepakowy 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować na parze z odrobiną soli. Następnie
ostudzić i przepuścić je przez praskę. W dużej misce równomiernie
rozłożyć ziemniaki, wyciągnąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce dodać równomiernie
mąkę ziemniaczaną (u mnie około 3/4 szklanki), sól i odłożone ziemniaki. Całość wyrobić rękoma na
gładkie ciasto. Z gotowego ciasta formować kulki, robiąc dziurkę na
środku.W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Następnie dodawać
kluski i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę, kiedy puści soki dodać pieczarki. Pieczarki smażyć tak długo, aż puszczą wodę i zrobią się miękkie. Następnie na pieczarki rozrzucić łyżkę mąki i smażyć aby mąka połączyła się z resztą składników. Potem dodać śmietanę i gotować tak długo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Gotowe kluski wyłożyć na talerz i polać sosem.
obiad pyszny!
OdpowiedzUsuńz tym się zgodze
Usuńdzimękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuń