niedziela, 22 lipca 2012

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym


Składniki:

ziemniaki                 1 kg
mąka ziemniaczana         3/4 szklanki
sól                       1 łyżeczka
sól do wody               1 łyżka

pieczarki                 60 dkg
śmietana 18%              200ml
mała cebula               2 sztuki
olej rzepakowy            2 łyżki
mąka pszenna              1 łyżka

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować na parze z odrobiną soli. Następnie ostudzić i przepuścić je przez praskę. W dużej misce równomiernie rozłożyć ziemniaki, wyciągnąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce dodać równomiernie mąkę ziemniaczaną (u mnie około 3/4 szklanki), sól i odłożone ziemniaki. Całość wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta formować kulki, robiąc dziurkę na środku.W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Następnie dodawać kluski i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty.  
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę, kiedy puści soki dodać pieczarki. Pieczarki smażyć tak długo, aż puszczą wodę i zrobią się miękkie. Następnie na pieczarki rozrzucić łyżkę mąki i smażyć aby mąka połączyła się z resztą składników. Potem dodać śmietanę i gotować tak długo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Gotowe kluski wyłożyć na talerz i polać sosem.

3 komentarze: