wtorek, 24 lipca 2012

Pierogi ze szpinakiem


Składniki:

mąka pszenna          2,5 szklanki
jajko                 1 sztuka
ciepła woda           1 szklanka
sól                   1 szczypta

szpinak mrożony       450 g
olej rzepakowy        6 łyżek
sól                   5 szczypt
pieprz                2 szczypty
mleko                 1/4 szklanki
czosnek               2 ząbki

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju smażyć szpinak, dodać do niego rozgnieciony czosnek. Pod koniec gotowania dodać mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak gotować tak długo aby odparować z niego wodę, ostudzić.
Do dużej miski dodać mąkę, sól, jajko, wodę i wyrobić rękoma ciasto. Ciasto zawinąć w folię aby nie schło. Następnie odkroić kawałek ciasta, rozwałkować na podsypanym blacie mąką na wys. około 2 mm i wykrawać kółka. Na środek kółka nałożyć farsz  i sklejać pierogi. Pierogi układać na podsypanym mąką blacie. Następnie w dużym garnku zagotować wodę, posolić jedną łyżką soli i dodać łyżkę oleju. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku, po chwili przemieszać i gotować od wypłynięcia około 2-3 min. Długość gotowania pierogów jest zależna od grubości ciasta. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pierogi na złoty kolor.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam szpinak, a jeszcze w cieście pierogowym...bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich pierożków, a szpinak bardzo lubię, mrożony kupuję w lidlu taki ze śmietaną, chyba będzie dobry, przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń