wtorek, 17 lipca 2012

Pizza grecka


Składniki:

mąka pszenna               300 g
ciepła woda                200 ml
sól                        1/2 łyżeczki
suszone drożdże            1 łyżeczka
oliwa z oliwek             1 łyżka

pomidory całe w puszce     1 puszka
czosnek                    2 ząbki
chilli                     1 szczypta
sól                        3 szczypty
cukier                     3 szczypty
oregano                    2 szczypty
bazylia                    2 szczypty
olej rzepakowy             2 łyżki

ser typu feta              90 g
ser mozarella              250 g
biała cebula               1 sztuka
kapary całe                10 sztuk
oliwki zielone             20 sztuk
oregano                    4 szczypty
bazylia                    4 szczypty


Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami oleju, całość smażyć. Pomidory doprawić do smaku solą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Sos odparowywać, tak długo, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić go do smaku chilli, oregano i bazylią.
W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt. Blaszkę podsypać mąką i przełożyć na nie ciasto.
Kapary odsączyć z wody. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki. Cebulę umyć i pokroić w piórka. Ser typu feta pokroić w kostkę. Mozarellę odsączyć z wody i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ciasto posmarować równomiernie sosem, na sos położyć równomiernie mozarellę, doprawić oregano i bazylią. Na ser wyłożyć oliwki, kapary, cebulę i ser typu feta. Pizzę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15-20 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz