Składniki:
mąka pszenna 300 g
ciepła woda 200 ml
sól 1/2 łyżeczki
suszone drożdże 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżka
pomidory całe w puszce 1 puszka
czosnek 2 ząbki
chilli 1 szczypta
sól 3 szczypty
cukier 3 szczypty
oregano 2 szczypty
bazylia 2 szczypty
olej rzepakowy 2 łyżki
ser typu feta 90 g
ser mozarella 250 g
biała cebula 1 sztuka
kapary całe 10 sztuk
oliwki zielone 20 sztuk
oregano 4 szczypty
bazylia 4 szczypty
Wykonanie:
W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt. Blaszkę podsypać mąką i przełożyć na nie ciasto.
Kapary odsączyć z wody. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki. Cebulę umyć i pokroić w piórka. Ser typu feta pokroić w kostkę. Mozarellę odsączyć z wody i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ciasto posmarować równomiernie sosem, na sos położyć równomiernie mozarellę, doprawić oregano i bazylią. Na ser wyłożyć oliwki, kapary, cebulę i ser typu feta. Pizzę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz