Składniki:
brokuł świeży 1 sztuka
granulat sojowy 1 szklanka
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
rozbełtane jajko 1 sztuka
bułka tarta 4 łyżki
bułka tarta 1/4 szklanki
olej rzepakowy 1/4 szklanki
Wykonanie:
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze z odrobiną soli. W rondelku z wodą zagotować granulat sojowy (woda powinna wystawać ponad granulat na około 1,5 cm) doprawić do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem. Pod koniec gotowania granulat doprawić solą i pieprzem według potrzeby. Granulat odsączyć na sitku z wody (przyprawy także odseparować od granulatu). Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu odparować pozostałą wodę z granulatu. W dużej misce rozgnieść brokuł na miazgę, dodać ostudzony granulat, cztery łyżki bułki tartej i doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Składniki dobrze wymieszać, formować kotleciki. Gotowe kotlety obtoczyć w rozbełtanym jajku następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Ilość bułki tartej dodawanej do kotletów może być zależna od odparowania granulatu sojowego.
Wyglądają bardzo zgrabnie i smakowicie. Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń