Składniki:
młode ziemniaki 13 sztuk
pieczarki 60 dkg
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 8 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku
bazylia do smaku
chilli w proszku do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, oczyścić skórkę, przekroić na pół i ugotować na parze z odrobiną soli. Z ostudzonych ziemniaków wydrążyć środki pozostawiając około 5 mm od krawędzi. Następnie nasmarować olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju smażyć pieczarki, aż puszczą soki, doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli i rozgniecionym czosnkiem. Pieczarki smażyć tak długo aby odparować z nich całą wodę. Ostudzone pieczarki połączyć w misce z wydrążonymi środkami, dobrze połączyć składniki. Ziemniaki nadziewać gotową mieszanką, doprawić do smaku oregano, bazylią i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni Celsjusza przez około 15-25 min. Polecam podawać z sosem czosnkowym.
pyszna sprawa
OdpowiedzUsuńChętnie skusiłabym się na takie ziemniaczki z wkładką;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie