wtorek, 26 czerwca 2012

Ziemniaki faszerowane pieczarkami


Składniki:

młode ziemniaki         13 sztuk
pieczarki               60 dkg
czosnek                 2 ząbki
olej rzepakowy          8 łyżek
sól do smaku 
pieprz do smaku
oregano do smaku
bazylia do smaku
chilli w proszku do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, oczyścić skórkę, przekroić na pół i ugotować na parze z odrobiną soli. Z  ostudzonych ziemniaków wydrążyć środki pozostawiając około 5 mm od krawędzi. Następnie  nasmarować olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju smażyć pieczarki, aż puszczą soki, doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli i rozgniecionym czosnkiem. Pieczarki smażyć tak długo aby odparować z nich całą wodę. Ostudzone pieczarki połączyć w misce z wydrążonymi środkami, dobrze połączyć składniki. Ziemniaki nadziewać gotową mieszanką, doprawić do smaku oregano, bazylią i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni Celsjusza przez około 15-25 min. Polecam podawać z sosem czosnkowym.

2 komentarze: