Składniki:
mąka pszenna 300 g
ciepła woda 200 ml
suche drożdże 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
pomidory w puszce całe 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pieprz 1 szczypta
chilli w proszku 1 szczypta
sól 2 szczypty
olej rzepakowy 2 łyżki
pieczarki 3 sztuki
żółta papryka 1/2 sztuki
czerwona cebula 1/4 sztuki
odsączone kapary 15 sztuk
oliwki nadziewane papryką 20 sztuk
ser mozarella 150g
zioła prowansalskie 8 szczypt
Wykonanie:
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Na
rozgrzanej patelni z olejem smażyć chwilę 2 szczypty ziół
prowansalskich, 1 szczyptę chilli, 1 szczyptę pieprzu. Do przypraw dodać
rozgnieciony czosnek smażyć 1/2 minuty i dodać pomidory pokrojone w
kostkę z sosem. Całość smażyć tak długo, aż do odparowania wody (sos
powinien mieć dosyć gęstą konsystencją). Pod koniec smażenia pomidory
doprawić do smaku solą.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, pokroić w plasterki. Kapary odsączyć z wody. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki.
W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować w kształt koła. Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, zostawiając odstęp od krawędzi około 1 cm. Sos posypać równomiernie startą mozarellą, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Na mozarellę wyłożyć równomiernie kilka plasterków pieczarek, kilka plasterków papryki, oliwki, kapary i cebulę. Warzywa na pizzy doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, gotowe pizze zapiekać na blaszce około 15 min.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, pokroić w plasterki. Kapary odsączyć z wody. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki.
W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować w kształt koła. Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, zostawiając odstęp od krawędzi około 1 cm. Sos posypać równomiernie startą mozarellą, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Na mozarellę wyłożyć równomiernie kilka plasterków pieczarek, kilka plasterków papryki, oliwki, kapary i cebulę. Warzywa na pizzy doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, gotowe pizze zapiekać na blaszce około 15 min.
Bardzo fajna, na pewno by mi smakowała :) (możesz wysłać kawałek! ;p)
OdpowiedzUsuń