Składniki:
pieczarki 8 sztuk
szpinak świeży 1,5 szklanki
plastry żółtego sera 8 sztuk
czosnek 1 ząbek
olej rzepakowy 4 łyżki
sól do smaku 4 szczypty
pieprz do smaku 3 szczypty
zioła prowansalskie 3 szczypty
Wykonanie:
Pieczarki obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nogi oczyścić, pokroić w
drobną kostkę. Liście szpinaku dobrze opłukać, odciąć łodygi i podrzeć
na mniejsze kawałki. Czosnek umyć, obrać i rozgnieść. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju smażyć nogi pieczarek, gdy pieczarki puszczą wodę dodać liście szpinaku. Całość smażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Smażyć tak długo aby odparować całą wodę z warzyw. Do kapeluszy nałożyć równomiernie ostudzony farsz. Następnie na każdy kapelusz położyć po jednym plasterku sera i doprawić do smaku ziołami
prowansalskimi. Kapelusze zawinąć w folię aluminiową i zapiekać na
grillu przez 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz