Fot. M.W. (c) |
Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki
zimne masło 130 g
żółtko jaja 1 sztuka
zimna woda 2 łyżki
cukier 50 g
truskawki świeże 500 g
woda 2 szklanki
cukier 2 łyżki
agar 3 g
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z cukrem. W dużej
misce połączyć masło z mąką, wyrabiając palcami dość szybko. Kiedy powstanie
nam kruszonka należy dodać jedno żółtko wymieszane z dwoma łyżkami wody.
Ciasto wyrobić dość szybko na stałą konsystencję. Powstałą kulę ciasta
zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz. Ciasto rozwałkować i
umieścić w formie (u mnie 28 cm). Ciasto nakłuć widelcem przykryć
papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Następnie rozgrzać piekarnik do
190 stopni i zapiekać ciasto 15 min. Następnie zdjąć fasolę z papierem i
zapiekać, aż się zarumieni około 15-20 min. Ciasto ostudzić.
Truskawki
umyć, wyjąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Do dużej patelni dodać 2
szklanki wody, pół kilograma truskawek i zagotować. Truskawki dosłodzić do smaku jeśli
jest taka potrzeba. Do gotujących truskawek dodać 3 g agaru i mieszać
aby się rozpuścił, ostudzić. Na gotowe ciasto wylać ostudzoną galaretkę z
owocami. Zimne ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz