piątek, 22 czerwca 2012

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym




Składniki:

masło (temp. pokojowa)         135 g
jajka                          3 sztuki
mąka pszenna                   1,5 szklanki
soda oczyszczona               3/4 łyżeczki
sól                            1/4 łyżeczki
czekolada gorzka               2 sztuki
czekolada mleczna              1 sztuka
cukier                         1 szklanka
cukier waniliowy               1 łyżeczka
maślanka                       3/4 szklanki
woda                           80 ml

truskawki świeże               600 g
śmietana 30%                   500 ml
cukier                         4 łyżki
agar                           4 g

Wykonanie:

Jajka i masło powinny mieć temp. pokojową. Przygotować okrągłe formy na ciasto. Wysmarować 2 formy tłuszczem (około 25 cm. średnicy) i podsypać mąką.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku z dodaną wodą na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. W dużej misce miksować miękkie masło stopniowo dodając cukier, aż do dobrego połączenia produktów. Cały czas miksując dodawać po 1 sztuce żółtka. Do miski dodawać po trochu ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodać wanilię. Do całości dodawać mieszaninę mąki na przemian z maślanką cały czas miksując (aby dodać maślankę mąka musi być dobrze połączona z resztą produktów).
W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ubite białko do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć równomiernie do dwóch form i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni przez 25-35 minut lub do czasu kiedy wykałaczka wchodząca w ciasto będzie czysta. Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć z form i studzić na drucianej podstawce.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować blenderem. Zmiksowane truskawki umieścić w dużej patelni, posłodzić (ilość cukru jest zależna od słodkości truskawek) i doprowadzić do wrzenia. Następnie to truskawek dodać agar i ciągle mieszając rozpuścić go. Następnie całość ostudzić, aż zacznie nabierać galaretowatej konsystencji. W dużej misce ubić śmietanę, dodać do niej truskawkową galaretkę i delikatnie wymieszać.
Na jedną część ciasta nałożyć równomiernie krem, przykryć kolejną porcją ciasta i wysmarować równomiernie górę tortu i boki kremem. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce aby całość dobrze się stężała. Osobiście nie słodziłam śmietany, ponieważ całość wydawała mi się dosyć słodka, jednak zależy to od gustów, tak więc zachęcam do próbowania kremu przed nałożeniem.


1 komentarz:

  1. Ciasto wychodzi super, odealnie dobrane ilości składników... Dzieki za dodanie i polecam go każdemu kto lubi truskawki :D :D:D

    OdpowiedzUsuń