Składniki:
masło (temp. pokojowa) 135 g
jajka 3 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
czekolada gorzka 2 sztuki
czekolada mleczna 1 sztuka
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
maślanka 3/4 szklanki
woda 80 ml
truskawki świeże 600 g
śmietana 30% 500 ml
cukier 4 łyżki
agar 4 g
Wykonanie:
Jajka i masło powinny mieć temp. pokojową. Przygotować okrągłe formy na ciasto. Wysmarować 2 formy tłuszczem (około 25 cm. średnicy) i podsypać mąką.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku z
dodaną wodą na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. W
dużej misce miksować miękkie masło stopniowo dodając cukier, aż do
dobrego połączenia produktów. Cały czas miksując dodawać po 1 sztuce
żółtka. Do miski dodawać po trochu ostudzoną czekoladę ciągle miksując.
Dodać wanilię. Do całości dodawać mieszaninę mąki na przemian z maślanką
cały czas miksując (aby dodać maślankę mąka musi być dobrze połączona z
resztą produktów).
W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ubite
białko do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć równomiernie do dwóch form i
piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni przez 25-35 minut lub do
czasu kiedy wykałaczka wchodząca w ciasto będzie czysta. Gotowe ciasto
delikatnie wyłożyć z form i studzić na drucianej podstawce.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować blenderem. Zmiksowane truskawki umieścić w dużej patelni, posłodzić (ilość cukru jest zależna od słodkości truskawek) i doprowadzić do wrzenia. Następnie to truskawek dodać agar i ciągle mieszając rozpuścić go. Następnie całość ostudzić, aż zacznie nabierać galaretowatej konsystencji. W dużej misce ubić śmietanę, dodać do niej truskawkową galaretkę i delikatnie wymieszać.
Na jedną część ciasta nałożyć równomiernie krem, przykryć kolejną porcją ciasta i wysmarować równomiernie górę tortu i boki kremem. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce aby całość dobrze się stężała. Osobiście nie słodziłam śmietany, ponieważ całość wydawała mi się dosyć słodka, jednak zależy to od gustów, tak więc zachęcam do próbowania kremu przed nałożeniem.
Ciasto wychodzi super, odealnie dobrane ilości składników... Dzieki za dodanie i polecam go każdemu kto lubi truskawki :D :D:D
OdpowiedzUsuń