Fot. J.P. (c) |
Składniki:
kostka sojowa 1,5 szklanki
papryka czerwona 2 plastry
cebula 1/2 sztuki
starta mozarella 2 łyżki
jajko rozbełtane 1 sztuka
posiekany szczypiorek 4 łyżki
posiekany koperek 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
curry 1 szczypta
papryka słodka 5 szczypt
sól do smaku 4 szczypty
pieprz do smaku 2 szczypty
majeranek 1 szczypta
bułka tarta 3 łyżki
bułka tarta 9 łyżek
olej rzepakowy 8 łyżek
Wykonanie:
Kostkę sojową umieścić w garnku zalać wodą i gotować. Soję doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, curry, papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem. Kiedy soja będzie będzie miękka odcedzić ją i wystudzić. Soję posiekać dość drobno. Czerwoną paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości na jednej łyżce oleju. W dużej misce umieścić soję, szczypiorek, koperek, ostudzoną cebulę, paprykę, mozarellę, 3 łyżki bułki tartej. Całość bardzo dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem.
Fot. J.P. (c) |
Z gotowej masy formować okrągłe kotlety, obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz