Fot. J.P.(c) |
Składniki:
mąka pszenna 2,5 szklanki
buraki świeże 3 sztuki
szpinak mrożony 450 g
feta 90 g
woda ciepła 1 szklanka
pieprz 3 szczypty
czosnek 1 ząbek
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 1 szczypta
sól 1 łyżka
Wykonanie:
Buraki oczyścić, obrać, zalać wodą aby zostały przykryte i ugotować. Na
rozgrzanej patelni z olejem smażyć szpinak, dodać rozgnieciony ząbek
czosnku i gotować, aż do momentu odparowania całej wody, doprawić do
smaku pieprzem. Szpinak ostudzić i połączyć z fetą, jeśli jest taka
potrzeba doprawić do smaku solą.
Mąkę połączyć w dużej misce z jedną szczyptą soli i jedną szklanką wody
od buraków. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać
mąkę lub wodę, przykryć je aby nie schło. Na blacie podsypanym mąką
rozwałkować kawałek ciasta i wykrawać kółka. Na środek kółka nałożyć
farsz i sklejać pierogi. Pierogi układać na podsypanym mąką blacie. W
dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę soli i wrzucać partiami
pierogi. Gotujące się pierogi przemieszać i gotować od wypłynięcia około
2-3 minuty. Czas gotowania pierogów może być zależny od grubości
ciasta.
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem, ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam, zawsze z tradycyjnym ciastem.
OdpowiedzUsuń