niedziela, 12 sierpnia 2012

Kotlety sojowe z papryką

Fot. J.P. (c)

Składniki:

kostka sojowa            1,5 szklanki
papryka czerwona         2 plastry
cebula                   1/2 sztuki
starta mozarella         2 łyżki
jajko rozbełtane         1 sztuka
posiekany szczypiorek    4 łyżki
posiekany koperek        1 łyżka
czosnek                  1 ząbek
curry                    1 szczypta
papryka słodka           5 szczypt
sól do smaku             4 szczypty
pieprz do smaku          2 szczypty
majeranek                1 szczypta
bułka tarta              3 łyżki
bułka tarta              9 łyżek
olej rzepakowy           8 łyżek

Wykonanie:

Kostkę sojową umieścić w garnku zalać wodą i gotować. Soję doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, curry, papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem. Kiedy soja będzie będzie miękka odcedzić ją i wystudzić. Soję posiekać dość  drobno. Czerwoną paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości na jednej łyżce oleju. W dużej misce umieścić soję, szczypiorek, koperek, ostudzoną cebulę, paprykę, mozarellę, 3 łyżki bułki tartej. Całość bardzo dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem. 

Fot. J.P. (c)


 Z gotowej masy formować okrągłe kotlety, obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz