piątek, 17 sierpnia 2012

Patison nadziewany kuskusem i warzywami

Fot. J. P. (c)

Składniki:

kasza kuskus          2 łyżki
patison średni        1 sztuka
papryka czerwona      2 plastry
kurki                 40 g
marchewka mała        1 sztuka
cebula duża           1/4 sztuki
żółta fasolka         7 strąków
curry indyjskie       2 szczypty
słodka papryka        4 szczypty
sól do smaku          5 szczypt
pieprz do smaku       3 szczypty
chilli                1 szczypta
olej rzepakowy        4 łyżki

Wykonanie:

Fot. J. P. (c)
Do miski włożyć kaszę kuskus, dwie szczypty curry, wymieszać i zalać wrzącą wodą na wysokość 0,5 cm ponad kuskus. Patisona umyć odkroić górę i wydrążyć środek. Z zewnątrz posmarować go olejem i oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Paprykę umyć, pokroić w słupki, marchewkę obrać, pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, fasolę pokroić w kawałki o długości dwóch centymetrów, kurki opłukać z piachu i pokroić bardzo drobno. 
Na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, smażyć chilli, wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać kurki, smażyć, aż puszczą wodę, dodać marchewkę chwilę smażyć, fasolkę chwilę smażyć, a na końcu dodać paprykę, chwilę smażyć. Następnie warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, smażyć tak długo aby odparować płyn. Ostudzony farsz połączyć z kaszą kuskus. Gotowe patisony faszerować mieszaniną i zapiekać w wysmarowanym naczyniu olejem w temp. 180 stopni Celsjusza bez przykrycia do miękkości patisona ( u mnie 60 min.)

4 komentarze:

  1. przepis spadł mi z nieba. mam takie dwa statki kosmiczne. a jak się potem go je, ze skórą, czy do zjedzenia jest tylko nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
  2. My zjedliśmy tylko nadzienie, sam patison nie przypadł nam do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog. Wszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://limelka.blogspot.com/2012/11/potrojna-nominacja.html

    OdpowiedzUsuń