piątek, 3 sierpnia 2012

Ryż z fasolą i cukinią


Składniki:

ryż pełnoziarnisty   100 g
cukinia              75 g
fasola               160 g 
cebula               1/2 sztuki
olej                 1 łyżka
papryka słodka       3 szczypty
pieprz               2 szczypty
sól                  4 szczypty
szafran              1 szczypta
bulion warzywny      1-1,5 szklanki

Wykonanie:

Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć i pokroić dość drobno. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić szafran, po chwili dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę smażyć, aż zmięknie. Następnie do patelni dodać ryż, smażyć, mieszając, aż zacznie trzeszczeć pod łopatką. Następnie dodać warzywa i zalać połową szklanki bulionu, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Danie gotować mieszając, aż odparuje bulion, potem dolać resztę bulionu i gotować do miękkości ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz