środa, 15 sierpnia 2012

Placki ziemniaczane z cebulą (Plendze)

Fot. M.W.(c)

Składniki:

ziemniaki               500 g
cebula duża             1/4 sztuki
mąka pszenna            1 łyżka
koperek                 4 gałązki
sól do smaku            5 szczypt
pieprz do smaku         3 szczypty 
majeranek               1 szczypta
olej rzepakowy          1/3 szklanki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki odcedzić na durszlaku z nadmiaru wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić ziemniaki, cebulę, posiekany koperek, sól, pieprz, majeranek i mąkę, całość dobrze wymieszać. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz