sobota, 11 sierpnia 2012

Ryż z kurkami i szpinakiem

Fot. J.P. (c)

Składniki:

ryż                  200 g
kurki                250 g
szpinak obgotowany   5 łyżek
śmietana 30 %        100 ml
masło                1,5 łyżki
czosnek              1 ząbek
sól do smaku         5 szczypt
pieprz do smaku      2 szczypty

Wykonanie:
  
Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli. Kurki dobrze oczyścić z nieczystości. Na rozgrzanej patelni z masłem smażyć kurki tak długo, aż puszczą wodę i odparują 3/4 płynu. Następnie do kurek dodać obgotowany szpinak i gotować, mieszając. Danie doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać śmietanę i gotować mieszając. Całość gotować tak długo aby sos zgęstniał. Ryż wyłożyć na talerz i polać sosem.


2 komentarze:

  1. 56 year-old Structural Analysis Engineer Fianna Ruddiman, hailing from Frontier enjoys watching movies like Benji and Pet. Took a trip to Historic Centre (Old Town) of Tallinn and drives a Ferrari 400 Superamerica. dowiedziec sie tutaj

    OdpowiedzUsuń