środa, 8 sierpnia 2012

Pomarańczowe pierogi ze szpinakiem i fetą

Fot. J.P.(c)

Składniki:

mąka pszenna        2,5 szklanki
buraki świeże       3 sztuki
szpinak mrożony     450 g
feta                90 g
woda ciepła         1 szklanka
pieprz              3 szczypty
czosnek             1 ząbek
olej rzepakowy      1 łyżka
sól                 1 szczypta
sól                 1 łyżka

Wykonanie:

Buraki oczyścić, obrać, zalać wodą aby zostały przykryte i ugotować. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć szpinak, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i gotować, aż do momentu odparowania całej wody, doprawić do smaku pieprzem. Szpinak ostudzić i połączyć z fetą, jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą.
Mąkę połączyć w dużej misce z jedną szczyptą soli i jedną szklanką wody od buraków. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę lub wodę, przykryć je aby nie schło. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować kawałek ciasta i wykrawać kółka. Na środek kółka nałożyć farsz i sklejać pierogi. Pierogi układać na podsypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę soli i wrzucać partiami pierogi. Gotujące się pierogi przemieszać i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty. Czas gotowania pierogów może być zależny od grubości ciasta.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pierogi ze szpinakiem, ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam, zawsze z tradycyjnym ciastem.

    OdpowiedzUsuń